2011-03-16 ? 20:04:14

Information från SKK

Avelskommittén (AK)

AK informerar

Angående kastration

I många andra länder är kastration av hundar ett vedertaget sätt att lösa problem med lösdrivande och ägarlösa hundar. I Sverige är sådana hundar mycket sällsynta och därför heller inget argument för kastration. Trots det kan Svenska Kennelkubben (SKK) notera en ökning av antalet kastrationer som utförs på hund. Med anledning av detta vill SKK uttrycka följande:

  • Det är oroande om ett stort antal hundar kastreras i tidig ålder, utan medicinsk eller annan indikation, och på så vis utesluts från avelsarbetet långt tidigare än en utvärdering av hundens eventuella avelsvärde kan göras. Eftersom många hundraser idag består av små populationer motverkar denna begränsning av avelsbasen SKKs uttalade intention att avel ska bedrivas på ett långsiktigt och hållbart sätt. 

 

  • Förändring av mentalitet och andra egenskaper bör ske genom ett välplanerat avelsarbete. Försök att förändra beteenden genom rutinmässig kastration kan därmed inte stödjas av SKK. SKK vill understryka vikten av att rasklubbar och uppfödare ger valpköpare relevant information om den aktuella hundrasens mentalitet, beteende och aktiveringsbehov innan köp. 

 

  • Det är att betrakta som en mycket negativ utveckling om den svenska traditionen att utbilda och träna hund, för att på så vis säkerställa en god relation mellan hund, hundägare och omvärld, ersätts av kirurgiska ingrepp som ett försök att göra hunden mer hanterbar. 

 

  • I de fall hundägaren överväger att kastrera sin hund ska operationen föregås av en diskussion initierad av veterinären angående såväl för- som nackdelar med ingreppet Om avsikten är ett försöka att komma till rätta med ett problembeteende hos hunden, bör djurägaren rådgöra med person som besitter erforderlig kompetens på området.

Läs gärna även den norm angående kirurgisk kastration av friska hundar som Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap, Smådjurssektionen, antagit.

SKK/AK 2011

Kommentarer
jenni

og de har fuldstændig ret, en hund skal ikke kastreres af adfærdsmæssige grunde eller andre feks nemhedsgrunde. desværre nævner avlsrådet ikke de mange medicinske grunde til IKKE at kastrere, feks øget risiko for overvægt, sukkersyge, ledproblemer, diverse kræftsygdomme. det synes skal med i overvejelserne før indgrebet

2011-03-17 @ 06:33:23
URL: http://www.gaardhunden.webbyen.dk
Helena

kan bara fråga en sak, eftersom jag ser till mig själv och att vi kastrerade förra hannen vi hade.

Vet dem med säkerhet att det är renrasiga djur, med stam osv som kastrerats??

Vi hade en rottweiler med överbett och ansåg därför att vi inte ville under några som helst omständigheter att han skulle tjuvpara någon tik, eftersom valparna med största sannorlikhet dels skulle bli en salig blandning, och rottweiler är inte mest optimala rasen att blanda med enligt mig, även om många andra tycker det, och för att hans överbett var så kraftigt så det var verkligen inget annat att tänka på. Jag tar inte åt mig alls, men många kom fram och tyckte att han som var så fin, det var ju synd att vi kastrerat honom, men nej, jag hade ingen fullständig stam heller på honom.. Och med facit i hand så var ju inte överbettet hans enda fel, men som sagt, min första tanke är att ifrågasätta om det är fullt friska hannar med stam som ökningen visar på?? I så fall är det oroväckande, helt klart!

Mitt svar låter helknäppt, men så tänker jag iallafall!



Kram

2011-03-18 @ 07:51:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: