2012-11-18 ? 22:01:39

Mera MH

Till att börja med för att se MH-spindlar, dvs diagram, går man in på http://kennet.skk.se/avelsdata/
 
Återigen, läsa MH-diagram tar lång tid att lista man ska läsa det. På gårdshundar har vi rasklubbsmässigt inte arbetat fram sk. önskade värden, utan det är upp till respektive uppfödare att fatta beslut hur man väljer och avgör, ibland blir det bättre, men det kan också inte slå som man önskat.
Många har kikat på "medelvärde" och trott att det är det värde som är det optimala och likaså funderat på avvikelsefaktorn.
Det värde som finns på gårdshunden idag är ett genomsnittsvärde på rasen som förändras utefter hur många hundar som mentalbeskrivits.
Spindeln nedan är Azahara, den röda linjen visar snittgårdshunden och den gröna Azahara.
Inom vissa områden ligger hon "på snittet", inom vissa avviker hon och är bättre. Det hon har mindre av är de "kamplusten" dvs leka med ett föremål, tillkämpa sig föremålet och viljan att vinna det. På en malle är det exempelvis inget önskvärt, men på en gårdshund som är en sällskapshund numera, är det inte helt ofördelaktig utan snarare aningen behändigt. När man parar en tik som Azahara önskar man därför tillföra föremålintresse,
 
 
 
Fördelen men MH är att jag kan ganska enkelt följa utvecklingen på mina avkommor.
Jag kan snabbt plocka fram ett diagram och se hur de utvecklas. Jag har parat Azahara med två olika hanar och kan se följande:
Att avkommorna är mycket sociala,
De är stabila, inte lättskrämda,
De har leklust-kamplust nästan som snittet, avkommorna har aningen mer "intensitet"
De  är aningen mer nyfika än snittet,
 
 
På ett MH är inte alltid 1 eller 5 bäst. Beroende på framtida användningområde på valparna i en kull spelar det stor roll vilka bitar som ligger närmst hos föräldrarna. Många gånger är "lagom" väldigt bra. Viktigast av allt är man skaffar sig en medvetenhet om vilka egenskaper en hund besitter när saker och ting "kommer till kritan".
Att en hund klarar av att ta sig igenom en MH-bana, vad händer när hunden blir lite pressad, vilka egenskaper lyser igenom?
 
Tänkte avsluta kvällens blogg med en spindel som imponerar väldigt mycket på mig, är det ngn som kan lista ut varför?
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: