2012-11-29 ? 18:40:28

29 november... för femte gången!

Underbara älskade Lilja fyller 5 år idag!!!
Vi startade dagen med paketöppning och tårta, sedan har Lilja  fått laga lunch på dagis. Hon fick ett fint paket med flera olika pussel.
 
Till kvällsmat har hon valt thaimat... dock är hon  alla redan väldigt trött, så jag hoppas hon orkar hålla sig vaken en stund till!
 
Snart har jag haft min blogg i 6 år! Ofta återkommer jag till tanken att jag skulle vilja skriva ut den... Nästan 6 år av mitt liv på www.marklanda.blogg.se!
 
 
2012-11-23 ? 14:01:25

Blogga om....

Planen var att blogga om de första momenten inom MH....
 
Men så funderade jag... något som gör mig extremt förvånad, är att SKK inte har några som helst kunskapskrav på de som "får bli registrerade" uppfödare.
 
På dsg finns bara ett krav för att registrera valpar idag, känd HD-status... sedan kan de vara HD E...  därefter är det ... lite billigare att registrera om hunden är utställd med minst Good eller har MH. Så kostar ett kennelnamn ca 1500 kr (ska inte säga siffran exakt för jag har inte letat på SKK).
Alltså kan man använda i princip vilka hundar som helst i aveln. Vilket det finns de som gör, som resonerar "vi ska bara ta ngn kull eller två... det är så mysigt att ha valpar"...
 
Givetvis är det många som är seriösa och alla är vi nybörjare i början... men har man ingen uppfödare som mentor att få hjälp av, bör man åtminstone gå SKK's uppfödarutbildning. En erfaren uppfödare har många gånger mer kunskap än till och med en veterinär när det kommer till avel och uppfödning.
 
Men man måste alltid ställa sig frågan, vad tillför min tik rasen. För vem ska hon gå i avel, mig eller för rasen?
 
 
 
 
 
 
 
 
2012-11-18 ? 22:01:39

Mera MH

Till att börja med för att se MH-spindlar, dvs diagram, går man in på http://kennet.skk.se/avelsdata/
 
Återigen, läsa MH-diagram tar lång tid att lista man ska läsa det. På gårdshundar har vi rasklubbsmässigt inte arbetat fram sk. önskade värden, utan det är upp till respektive uppfödare att fatta beslut hur man väljer och avgör, ibland blir det bättre, men det kan också inte slå som man önskat.
Många har kikat på "medelvärde" och trott att det är det värde som är det optimala och likaså funderat på avvikelsefaktorn.
Det värde som finns på gårdshunden idag är ett genomsnittsvärde på rasen som förändras utefter hur många hundar som mentalbeskrivits.
Spindeln nedan är Azahara, den röda linjen visar snittgårdshunden och den gröna Azahara.
Inom vissa områden ligger hon "på snittet", inom vissa avviker hon och är bättre. Det hon har mindre av är de "kamplusten" dvs leka med ett föremål, tillkämpa sig föremålet och viljan att vinna det. På en malle är det exempelvis inget önskvärt, men på en gårdshund som är en sällskapshund numera, är det inte helt ofördelaktig utan snarare aningen behändigt. När man parar en tik som Azahara önskar man därför tillföra föremålintresse,
 
 
 
Fördelen men MH är att jag kan ganska enkelt följa utvecklingen på mina avkommor.
Jag kan snabbt plocka fram ett diagram och se hur de utvecklas. Jag har parat Azahara med två olika hanar och kan se följande:
Att avkommorna är mycket sociala,
De är stabila, inte lättskrämda,
De har leklust-kamplust nästan som snittet, avkommorna har aningen mer "intensitet"
De  är aningen mer nyfika än snittet,
 
 
På ett MH är inte alltid 1 eller 5 bäst. Beroende på framtida användningområde på valparna i en kull spelar det stor roll vilka bitar som ligger närmst hos föräldrarna. Många gånger är "lagom" väldigt bra. Viktigast av allt är man skaffar sig en medvetenhet om vilka egenskaper en hund besitter när saker och ting "kommer till kritan".
Att en hund klarar av att ta sig igenom en MH-bana, vad händer när hunden blir lite pressad, vilka egenskaper lyser igenom?
 
Tänkte avsluta kvällens blogg med en spindel som imponerar väldigt mycket på mig, är det ngn som kan lista ut varför?
 
2012-11-15 ? 20:27:25

MH

Mentalbeskrivning... vad är det?
 
Jo, man går en väl genomtänkt bana där hunden stöter på olika händelser.... dessa händelser "avslöjar" sedan hundens mentalitet.
Endel säger "att folk tränar på momenten" för att få så "bra" resultat som möjligt. Jag känner ingen som övat på banan, eftersom de som är så pass insatta att de faktiskt kan öva på banan, vet att MH är inget prov, utan en beskrivning av hundens mentalitet, som sedan är ett verktyg för att framförallt kunna avla mentalt bra hundar.
Ett MH är inte på något sätt svårt och kräver ingen förberedelse.
 
Om man ska se till de enkla bitarna i MH, tar man reda på om hunden kan hälsa på okända, bli klappad av okända, leka med sin ägare/leka med en okänd. Om hunden är nyfiken, om hunden lätt blir rädd, om hunden lätt övervinner sin rädsla, om hunden är rädd förr höga ljud (skrammel och skott). En hund som lätt klarar ovanstående, är också lätt att leva med. En hund som som har svårt för ovanstående kräver ofta mer av sin hundägare, men även hunden som "är extra allt", kräver också mer av sin förare.
Så "extra-allt"-hunden är många gånger inte det man strävar efter som uppfödare, utan att avla fram en valp som har egenskaper som gör att det är lätt att leva med den i vardagen.
 
Läser man ett MH-diagram så är uttrycken tveklöst inte enkla att utläsa, jaktlust, avståndslek, kvarstående rädsla osv.
Tänkte jag skulle skriva lite om detta under veckan som kommer.
2012-11-15 ? 10:27:40

Kombination klar!

Såhär tokbra kommer det bli: http://www.marklanda.dinstudio.se/gallery_57.html
2012-11-08 ? 09:12:00

Ixa-Ilona ska paras

Lp1 Götängens Ixa-Ilona kommer paras inom mycket kort. En fantastisk tik som vi är mycket stolta över!
"Siri" som hon kallas till vardags är en mycket trevlig tik i alla miljöer och mycket social. Älskar både barn och vuxna.
Siri är efter Boog  och  Götängens Bianca Bratz
Uppklassad i klass 2 i både hopp och agility. Samt en pinne i rallylydnad
nybörjare. A/B höfter och armbågar utan anmärkning. Utställd med excellent på
Ronneby int. Ixa är även MH-beskriven. Hon har mycket god spårnäsa. Mycket förig
med rejält föremålsintresse. Tränar inför apellklass spår! Ixa har även deltagit
i BIS-final avelsgrupp på Ronneby internationella och fjärdeplacerats.
 
Siri startade sin första lydnadsklass 1,  12,5  månader gammal med imponerande 183 poäng.
Går man in på SKK hunddata har Siri en imponerande reslutatlista!
 
Foto: Frida Hammarlund
 
 
Ovan är Siri MH-diagram,
 
Ovan är Siri´s mammas MH,
 
(MH-diagram är inte helt enkelt att läsa, ex jaktintresse är inte jaga vilt, utan  intresse att följa ett föremål i rörelse och går till såhär när det testas: http://www.youtube.com/watch?v=fgz1KvOnhH8 )
2012-11-08 ? 08:58:38

Saga

 
Dessvärre överlevde inte Sagas två tikvalpar, Saga kommer paras en sista gång i slutet av 2013.
2012-11-01 ? 11:19:42

Dygn 64

och Saga verkar inte ha några planer på att valpa ;-)
 
Ligger och sover i sin valplåda... lugnet före stormen ;-)