2012-11-15 ? 20:27:25

MH

Mentalbeskrivning... vad är det?
 
Jo, man går en väl genomtänkt bana där hunden stöter på olika händelser.... dessa händelser "avslöjar" sedan hundens mentalitet.
Endel säger "att folk tränar på momenten" för att få så "bra" resultat som möjligt. Jag känner ingen som övat på banan, eftersom de som är så pass insatta att de faktiskt kan öva på banan, vet att MH är inget prov, utan en beskrivning av hundens mentalitet, som sedan är ett verktyg för att framförallt kunna avla mentalt bra hundar.
Ett MH är inte på något sätt svårt och kräver ingen förberedelse.
 
Om man ska se till de enkla bitarna i MH, tar man reda på om hunden kan hälsa på okända, bli klappad av okända, leka med sin ägare/leka med en okänd. Om hunden är nyfiken, om hunden lätt blir rädd, om hunden lätt övervinner sin rädsla, om hunden är rädd förr höga ljud (skrammel och skott). En hund som lätt klarar ovanstående, är också lätt att leva med. En hund som som har svårt för ovanstående kräver ofta mer av sin hundägare, men även hunden som "är extra allt", kräver också mer av sin förare.
Så "extra-allt"-hunden är många gånger inte det man strävar efter som uppfödare, utan att avla fram en valp som har egenskaper som gör att det är lätt att leva med den i vardagen.
 
Läser man ett MH-diagram så är uttrycken tveklöst inte enkla att utläsa, jaktlust, avståndslek, kvarstående rädsla osv.
Tänkte jag skulle skriva lite om detta under veckan som kommer.
Kommentarer
Challe

Hur hittar jag mina hundars MH-diagram?

2012-11-16 @ 12:42:14
Rosa

Kolla på skk så ska det väl finnas där tror jag...

2012-11-17 @ 23:35:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: