2009-08-02 ? 16:07:51

2 augusti

16.01
Igår kväll kom den extrema klådan som jag väntat på.. som man får av graviditets-hepatos.... den som gör att man inte kan sova, tänka... vara vanlig människa känns det som. Trots maxdos tavegyl så lindrar det inte...

Idag kom Toragårdens Dalton på besök, en underbar hane, han hade stora framgångar igår och blev femte bäste hane och 1:a med CK igår i Tollarp i en klass av 37 st vuxna hanar. Man kan ju kalla Tollarpsdagarna "gårdshund-sm", en hel helg med gårdshundar från när och fjärran.

Lilja sover... jag funderar på något sätt att kurera mig, göra något mysigt av kvällen, kanske byta ut pulvermos mot grillad kyckling (färdiggrillad från Maxi).
Morfar skulle fyllt år idag, mamma har satt blommor, men Lilja och jag kanske åker förbi graven om vi ändå ska till Maxi.


Rosa undrade.... vad är hepatos?

Jo....

Graviditetsklåda

Hepatos

Graviditetsklåda, hepatos, graviditets-hepatos, kolestas - tillståndet har många namn. Internationellt benämns det ICP - Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy.

Stäng popup

Vid graviditet finns det en speciell typ av generell klåda som är ett specifikt graviditetssyndrom, som vi kallar för graviditetsklåda eller hepatos. Bortsett från stressen på grund av klådan finns det inga risker för mamman men det finns en viss risk för förtidig förlossning och syrgasbrist hos barnet under förlossningen. I dag är riskerna små eftersom det finns behandling att ge.

Klåda kan dessutom bero på allergi, olika hudsjukdomar, eller på leverpåverkan såsom vid infektion (hepatit) eller gallsten.


Vem får graviditetsklåda?

Ungefär 1-1,5 % av alla gravida får denna speciella form av klåda. Av dessa insjuknar de flesta (65%) i sista tredjedelen (trimestern) av graviditeten. Cirka 10% får tillståndet redan i första trimestern.

Om du haft hepatos under en graviditet är det 50% risk att du får det under en kommande graviditet. Man har funnit en ärftlig benägenhet att få hepatos.

Upp


Hur ter sig klådan?

Klådan finns ofta både på buken, armar och ben - typiskt är klåda i handflator och på fotsulor.

Klådan kan vara mycket plågsam, den är djup, stickande och brännande och har en tendens att vara värst på nätterna. Den är inte förenad med utslag men du kan få rivmärken efter allt kliande.

Klådan kan förbättras något under de tre sista veckorna före beräknad förlossning - och den försvinner omedelbart efter förlossningen!

Upp


Vad beror klådan på?

Det är de förhöjda graviditetshormonerna som orsakar en påverkan av levern. Det förklarar också att mammor som väntar tvillingar får graviditetsklåda 5 gånger så ofta som de som bara har ett barn i magen. Graviditetshormonerna bryts ner i levern till gallsyror och på grund av ärftliga faktorer transporteras dessa inte bort på normalt sätt. Mängden av gallsyror i blodet ökar och dessa lagras i underhuden och ger upphov till klåda. Symtomen försvinner omedelbart vid förlossningen när graviditetshormonerna sjunker.

Upp


Vad kan jag själv göra?

Den ständiga, envisa klådan kan trötta ut dig och ge dig psykisk påverkan. För stunden är det ingen tröst att den kan förbättras mot slutet av graviditeten och att den helt försvinner efter förlossningen. Du måste be din familj ha förståelse för ditt tillstånd och du måste be barnmorskan om råd och klådstillande tabletter via sin doktor.

I viss mån kan kylande hudsalvor lindra liksom svala kläder och svala omslag. Antihistaminpreparat som kan användas vid andra typer av klåda har tyvärr ibland dålig effekt - men man måste försöka.

Upp


Vad gör man på mödravården?

Utbredningen av klådan och avsaknaden av utslag är typisk för graviditetsklåda men man måste ändå utesluta andra anledningar som allergi, leversjukdom eller hudsjukdom innan man ställer diagnosen.

Barnmorskan kan stödja dig i din besvärliga situation, ge dig råd och om så behövs klådstillande medel.

Man följer också tillståndets svårighetsgrad genom att ta prov för att bedöma dina levervärden och man tar prov på halten av gallsyror i ditt blod. Det är det senare, plus eventuell förekomst av förhöjt bilirubin i blodet som är de prov som kan ge en uppfattning av allvarlighetsgraden och om det finns några risker för ditt barn.

Upp


Finns det några risker för mig eller barnet?

Det finns en viss risk att du drabbas av tillfälliga psykiska problem på grund av den envisa klådan men det finns inga risker för kvarstående problem. Inte heller finns det någon risk för kroppsliga sjukdomar.

Förtidig förlossning kan bli ett problem för ditt barn om det sker tidigt i graviditeten, före 33 fullgångna graviditetsveckor. Det finns en ökad risk för syrebrist under förlossningen - en risk som i sin tur ökar behovet av att förlösa med kejsarsnitt.

Upp


Vad är det som händer?

Graviditetshormonerna bryts ner i levern till gallsyror och på grund av ärftliga faktorer transporteras dessa inte bort på normalt sätt.

Det gör att gallsyror anhopas i cellerna i levergångarna, gallsyror utsöndras i ökad mängd till blodet och transporteras tillbaka till levern. Det blir en ond cirkel. Gallsyrorna ökar stasen och bryter ner levercellerna - levervärdena i blodet ökar.

Från 24 graviditetesveckor har fostret en egenproduktion av gallsyror som avlägsnas via en aktiv process i moderkakan. När gallsyrorna i mammans kretslopp stiger minskar moderkakans förmåga att befria fostret från gallsyror och nivån i fostrets kretslopp kan bli högre än i mammans. Gallsyrorna påverkar navelsträngen och kan ge upphov till kärlskador som i sin tur kan ge upphov till syrebrist hos fostret.

Upp


Handläggning

Klådans intensitet talar inte om hur allvarlig leverpåverkan är. Därför följer man på mödravården eller via förlossningen nivån av gallsyror och bilirubin i ditt blod. Om dessa prover visar ökande leverpåverkan kan det hända att man vill sätta igång din förlossning 2 eller till och med 4 veckor före det att du är beräknad.

Om tillståndet försämras före graviditetsvecka 35 kan det hända att man behandlar dig med specifik medicin i tablettform (Ursofalk). Denna minskar leverpåverkan men det är dessvärre inte säkert att klådan förbättras.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: