2009-08-31 ? 11:14:19

31 augusti

11.09
Vilken tokig bild jag bloggade på Tinna i morse! Ja, ja, söt var hon iallafall inför skolkortet.
Läkarbesök i morse, undersökning, blodprov och ctg och peppar peppar, mina levervärden är inte alls tokiga, skönt!

Nu ska jag äta tidig lunch, eftersom jag var fastande imorse inför provtagningen. Sedan ska jag förbi favoriten Munge´s och köpa lite fika innan jag hämtar Lilja. Emelie och Theo kommer i eftermiddag... så det blir leka för barnens del och lite trevligt prat för min och Emelies del. Imorgon börjar Theo på Humlan, men Lilja :-)
Tinna älskar när Theo kommer på besök... för då kan hon busa med honom och han är lite vildare (okej, mycket) än Lilja och det älskar Tinna!!!
2009-08-31 ? 07:34:35

idag ska...

48cbaf8089abc854fe304aa4c7409e95.png

Kolla varifrån!

idag ska tinna ta foto till skolkatalogen

2009-08-30 ? 16:23:18

30 augusti

16.14
Har Ni sett filmen "Det bästa av mödrar", om inte så gör det, vilken rörande film! Det är en riktigt snyftfilm... dessutom så är den full av historia och sanningar.
Vi såg den igår, satt som stenade framför tv´n och barnen sov i våra knä, mysigt.

Idag har jag handlat en massa, fast bra saker, jag bättrade på lite till stallet, om en vecka börjar Jennie oc Marie sin praktik, så jag köpte en hel del extra stängselmaterial, lite nya borstar, Hexocil schampo till Nafna, fyllde på förrådet med foder, saltstenar, mineraler mm..
Sedan köpte jag något som jag länge gått och varit sugen på, en multi-skrivare.. eller rättare sagt skrivare (färg o svart), scanner och kopiator i samma "skrivare"...
Något som jag länge känt stort behov av att ha!

Så handlade jag inför hösten till barnen, dags för vantar, Lilja behövde nya pyjamas (strl 86), strumpor, byxor, Tinna fick en kofta, leggings (lite tjockare, hellånga), benvärmare,  sockar, två kjolar, trosor... Ja, 34 plagg.. tur att jag hade en "zuper-rabattcheck" på Lindex, annars hade det blivit dyrt.
2009-08-29 ? 17:05:41

29 augusti

16.42
Dags att blogga!
Igår var jag såååå trött, Tinna var hemma sjuk (egentligen inte sjuk, men trött, hes och ingen ork för att gå i skolan) och Lilja ledig från dagis, plus att min hjärna och energi hade soppatorsk helt enkelt. Men det blev lite bättre efter ha sovit lunch med Lilja, tur att Tinna är såååå snäll och inte har något emot att kolla på barnprogram under tiden.
Vi åkte efter ha vilat, en sväng till Marie, Tony, Filippa och Jesper, barnen lekte 1,5 timme, så barnen fick leka en liten stund iallafall.

I morse gjorde vi en riktigt härlig frukost, scrambled eggs, bacon, stekt svamp, vi bakade bröd, massa olika pålägg, melon, passionsfrukt mm... Mysig helgfrukost.

Sedan har jag sovit, hm, två timmar minst mitt på dagen!

Ikväll blir det nog hyra film...

Hm intressant, går jag in på gravid.se så står det att bebisen nu är ca 30 cm, men på libero.se ca 43 cm! Lite skillnad, dock säger båda att vikten ligger på ca 2,2 kg.. men vi har ju gjort ultraljud och vet att vår bebis då vägde 2066 gram... vilket avrundades till 2100 g ;-)
2009-08-29 ? 16:07:48

trollungar som...

4c8a88c371edfe0bca56dfc237de7b4b.png

Kolla varifrån!

trollungar som leker med deg

2009-08-28 ? 19:33:17

det hårda...

31f64156513217924c2e3f40fd66b4f0.png

Kolla varifrån!

det hårda livet som hundägare.. Torka blodkorv.,

2009-08-28 ? 19:31:50

kvällströtta lilla...

0-23416ced73c0bdb85e6a70956380d3bf.png

Kolla varifrån!

kvällströtta lilla glimma

2009-08-27 ? 21:20:30

ett försök...

3bc5ad6cfff55c7bc095cb12c34b2df0.png

Kolla varifrån!

ett försök att fota glimma

2009-08-27 ? 21:17:33

den fina...

1e02f12bcc09f5bb27ed5df57efe8f18.png

Kolla varifrån!

den fina skolväskan. Allt glitter och färger syns inte så bra på bilden

2009-08-27 ? 08:39:05

27 augusti

Kram Connie tillbaka!

Dannie, jo de nya reglerna är att passhandlingarna skall var SIF tillhanda innan fölet fyllt 3 månader, annars blir det böter!

08.27
Vi sov lite länge idag, men hela familjen kom iväg i tid..  jag vaknade, kände mig pigg, nu hr jag druckit kaffe, gått en liiiiten sväng med hundarna och tagit en internetpromenad, ögonen går i kors av trötthet!

Leverproverna var inte alls det jag väntat mig (trodde de skulle vara jättehöga, vilket de inte var, med tanke på klådan).... undrar vad gallsyrorna kommer ligga på. Men nu så är det iallafall nedräkning tills bebisen kommer och klådan minskar/försvinner.

Ah, vad trött ja blev igår.. Svenska islandshästförbundet är roliga, numera ska man skicka in fölet passhandlingar för 3 månaders ålder (förr var det vid årsskiftet)... jag har fortfarande inte fått Thules, Tindras och Töfradís pass, men skickat inte årets föls pass. Igår fick jag ett brev om att jag skickat in ofullständiga handlingar... va? Jo, SIF anser att Úlfdís inte är ett isländsk namn... ha, det har väl gått någon löjlig kurs i isländska... På Island så finns det på motsvarande skatteverkets hemsida, vilka namn som är godkända på Island och nya namn tas i princin inte i beaktning... Där ligger namnet Úlfdís... SIF anser att vi ska döpa henne till Úlfadís... men det är inget godkänt namn...
2009-08-26 ? 14:09:54

26 augusti

14.04
Idag kliar det överallt! Gjorde ultraljud på morgonen, det så bra ut, men ingen stor bebis... Vi skojade och frågade om bebis hade samma kön eller om den bytt, sedan v. 18.... det är fortfarande en ....... haha Ni får minsann vänta!
Men så har jag fått tokmycket mer klåda, så nya leverprover togs akut, svaren kommer närsom. På måndag ska jag ta nya gallsyraprover, fastnade. Ingen idé att ta dem före helgen för de skickas till Malmö och tar flera dagar att få svar på.

Glimma är så duktig, hon sover hela nätterna i sin bur i vårt sovrum!

Götängens Camomill Midsommar "Trollan" har MH-beskrivits i helgen, det gick bra, återkommer med resultat!
Yes, vad alla Götängens-valpköpare är duktiga att MH-beskriva sina hundar, jippi!!!!!!!!!!!!!!!! Jag blir så glad!
13 september är alla välkomna att komma och kika på MH i Alvesta!
2009-08-25 ? 10:46:18

25 augusti

10.18
Så nu är Tinna 6 år på riktigt!
Efter mycket letande hittade vi "den perfekta" skolväskan...  Hello Kitty, jag ska blogga en bild på den... Jag är inte mycket för att köpa saker till mina barn som de inte önskar sig/är med och väljer... Jag tror på att de växer och stärker sig själva av att vara delaktiga i beslut... och visst kan det bli lite komplicerat ibland, men då får man vara pedagogisk istället, inte för att det heller är min starka sida alla gånger, tyvärr... pappa Hannes har mycket mer tålamod. En grej är ju kläder, jag köper mycket sällan kläder till Tinna som hon inte provat och valt. Om jag gör det blir tyvärr ofta effekten att kläderna inte blir så populära, delvis för att hon vet väldigt väl vilka kläder hon trivs i, plus hur de sitter. De får inte vara trånga och absolut inte för stora så hon hela tiden måste dra upp byxor eller vad det nu kan vara.... Är man 6 år, är det inte enkelt alla gånger att anpassa kläder efter väder, då gäller det att ha tålamod och ibland kanske "mötas" lite på mitten... som att köra leggings/strumpbyxor under shorts... Nyckeln till klädval är ofta att välja kläder dagen innan, på morgonen är hon alldeles för trött och att tvinga på henne ett plagg är bara tråkigt.
Jag tycker det är förskräckligt att se som man gör ibland, föräldrar som bråkar med sina barn, ex i affärer osv, vissa föräldrar har verkligen inte kontroll på sitt humör, säger fula ord till sina barn, river och sliter i dem. Man hade ju önskat att man var den perfekta mamman, men de är nog få, som har en ängels tålamod, påhittiga, smarta osv... Men vissa människor verkar ju kunna säga vad som helst till sina barn och verkligen "trycka ner dem i skorna", använda "sin föräldramakt", skrämseltaktik/hot osv...

Då är det bättre att köra hundträningstaktiken, det kan ju låta lite illa... men vi vill ju fostra våra barn... och vår hund... hunden är ju egentligen enklare eftersom där vet vi att rak kommunikation är det enda som fungerar, rak, positiv, belönande, glädje...
Nu sätter vi ju inte våra barn i bur... men jag tror man som förälder ska lite i åtanke, man är nog, iallafall jag, ibland när man är trött och gör flera saker samtidigt, lite o-rak mot sitt barn....
Äsch, jag är nog mest ute och seglar just nu.... mest för att jag suttit och irriterat mig på andra föräldrar hantera och bemöta sina barn....
Jag är absolut inte den perfekta mamman, man får helt enkelt göra sitt bästa... Men hur eller hur, så tycker jag väldigt illa om vissa saker man ser ibland... barn har man för att älska och njuta av livet tillsammans med, inte för att ha någon att utöva sin makt på...

Dessa ord... kan man läsa om och om igen..

*ETT BARN SOM KRITISERAS LÄR SIG ATT FÖRDÖMA

*ETT BARN SOM FÅR STRYK LÄR SIG ATT SLÅSS

*ETT BARN SOM HÅNAS LÄR SIG BLYGHET

*ETT BARN SOM UTSÄTTS FÖR IRONI FÅR DÅLIGT SAMVETE

*ETT BARN SOM UPPMUNTRAS LÄR SIG FÖRTROENDE

*ETT BARN SOM MÖTS MED TOLERANS LÄR SIG TÅLAMOD

*ETT BARN SOM FÅR BERÖM LÄR SIG UPPSKATTA

*ETT BARN SOM FÅR UPPLEVA RENT SPEL LÄR SIG RÄTTVISA

*ETT BARN SOM KÄNNER VÄNSKAP LÄR SIG VÄNLIGHET

*ETT BARN SOM FÅR UPPLEVA TRYGGHET LÄR SIG TILLTRO

*ETT BARN SOM BLIR OMTYCKT OCH KRAMAT LÄR SIG KÄNNA KÄRLEK

2009-08-24 ? 19:40:06

kalas

0-6d106d61bb89bdfd41eb9fc5cb938b63.png

Kolla varifrån!

kalas

2009-08-24 ? 08:42:13

24 augusti

08.33
Tinnas födelsedag!
Hon blev firad på morgonen och fick lite glass och är nu i skolan! Hannes lämnar Lilja på dagis han glömde sin mobil hemma, har ingen aning om det har fungerat ännu.
Så om allt fungerar så har jag en hel förmiddag för mig själv, känns konstigt! Huset är städat, endast 1/4 korg tvätt finns att vika... Glimma sover, Sunna solar... Känns jättekonstigt! Men jag ska nog försöka sova i soffan, fötterna kliade galet i natt! Trodde jag skulle bli tokig! Just nu tar jag en vecka i taget, förra veckan var leverproverna förhöjda, men inga extrema värden.
Ikväll blir det lite myskalas med "småtti gotti" som Tinna kallar det.

Är det bara jag, eller Ni andra som läser bloggen som har barn.. tycker inte Ni att man tänker tillbaka extra mycket på den dagen barnet föddes, hur förlossningen var, smärta/lycka, känslor!
Iallafall skojade vi med Tinna att eftersom hennes födsel tog 36 timmar från att vi åkte in till förlossningen, så hade hon mycket väl kunnat fylla år igår.... men med tanke på vilken tid hon tog på sig, så fyller hon inte förrän ikväll ;-)

En fin morgonbild på Achilles och hans son Humle

Humle "Molle" till vänster, Achilles "Chilli" till höger
2009-08-23 ? 22:25:14

matte har...

0-758c30d9894f5c413916afcf263fe321.png

Kolla varifrån!

matte har fått ge efter.. Sunna sover i sängen

2009-08-23 ? 19:10:26

glimma har...

-5e707f72e59c111820662c9eba603e3.png

Kolla varifrån!

glimma har hittat ett nytt matställe. Nu gäller det att stänga diskmaskinen efter sig.

2009-08-23 ? 14:17:37

23 augusti

14.04
Tyst i hela huset!
Lilja sover middag, Tinna är på Adams födelsedagskalas i Stora Vallstugan, Hannes är på Bergundadagen... Ja och hundarna i trädgården.

Tinnas kalas var jättelyckat igår, först var det disco i disco-rummet på Leo´s lekland, därefter fri lek för alla barnen på leklandet. Det gick bra, men barnen hade full speed hela tiden... ca 20 min innan kalaset var slut, satt alla barnen och trampade på varsin cykel och såg helt slut ut. Så då köpte jag lite pop corn, ordnade dricka och de fick sin godispåse... så piggnade de till igen. De tre minsta, tvååringarna, Lilja, Theo och Elsa hade sååå roligt även fast de är små.... fast den som var svettigast, gladast och åkte mest, var nog Theo´s pappa Jotham!

På förmiddagen igår hade jag med mig barnen till klubben och tränade Tosse lite... Tinna lekte med Filippa och de hade fullt upp med Glimma. Jag körde bara ett kort pass med Tosse, man kan säga att jag känner mig mer och mer framtung. Hannes och Keit var hemma och snickrade... vi har bla satt upp 105 cm panel på ena köksväggen, jag är trött på ständiga tapetfläckar, just den väggen utstätts för hundar och barn hela tiden, så nu blir det panel. Hittills obehandlad, funderar på om den ska vitlaseras, målas.. om målas vilken färg?

Härliga kräftor åt vi till kvällsmat, flickorna är galna i kräftor!

Blev så glad innan, Jennie och Marie vill praktisera här i höst igen. Toppen, de är så duktiga!!!!!!

Nej, nu tror jag att jag ska göra lite te, har köpt hem ladies grey... så ska jag stoppa i tvätt i maskinen och dammtorka lite på övervåningen.... man kan säga att behovet är STORT!

Millis och Achilles tävlar i Tranås i helgen, väntar spänt på resultat!
2009-08-22 ? 18:52:50

kvällen fortsätter...

34c801e5b4faa7e742c38a0a092e79dc.png

Kolla varifrån!

kvällen fortsätter med kräftskiva. Härliga nykokta kräftor som vi fått av keit

2009-08-22 ? 18:50:42

disco på...

0-6fc7c8374b6acc8e2205291413acc72e.png

Kolla varifrån!

disco på leos lekland

2009-08-22 ? 13:28:39

här har...

311123f11ecf54020fa889985854204f.png

Kolla varifrån!

här har glimma somnat, ovanför snickrar keit och hannes för fullt..

2009-08-21 ? 22:06:48

burträning. Här...

0-35d0da217c04642c9ccdedb806f31b0c.png

Kolla varifrån!

burträning. Här finns glimmas mat, filt, vatten och leksak.

2009-08-21 ? 20:58:32

21 augusti

20.31
Lilja har fått världens bakslag vad gäller dagis, en lämning i veckan blev lite fel och nu så fungerar det inte alls, hon är som ett plåster på mig och lämna kvar henne idag var omöjligt. Ledsamt! På måndag ska Hannes försöka lämna henne, jag hoppas det går bättre.

Imorgon har Tinna sitt kalas på Leo. Jag hoppas det blir roligt... Så på måndag kväll kommer mamma, Rolf, Gustav, Bibbi och Keith... det blir mysmat som Tinna valt. Jag handlade inför måndagen redan idag, åkte först till Toy´s a Rus för att kolla om deras Pet shops var billigare än de vi spanat in på Maxi... big no no, 30 % dyrare! Gick även in på Arken zoo, ur-usel djurbutik... kändes som att man borde ha en viss auktorisering för att att få sälja djur och djurfoder... han försökte sälja på mig Royals valpfoder, med 100 kr rabatt, nej tack sa jag, jag kör Nutra Nugget... ja, sa gubben men vi har rabatt..
Ja, och??? Jag köper väl inte tre kilo Royal eller vad det kan vara för att Ni har rabatt... fodersort byter man ju inte om det inte är av en väldigt bra anledning... och byter man så är det ju långsiktigt.
Så bad jag om hjälp att hitta en vattenskål man hänger i buren (till Glimma), så visar han mig små mjuka kattskålar, eller om det var kanin/marsvin.... i plast... du sa jag, den kan hon ju bita sönder på nolltid.
 Jahaaaa... vill du ha en i metall, så visar han storek som passar i bur leonberger eller ngt..
-Ursäkta, har du en metallskål, till en bur, för en gårdshundsvalp.... upprepade jag...ja då kom en liten skål fram, för 2-3 dl vatten, som Glimma inte välter/badar i...

Handlingen på Maxi tog över 2 timmar, träffade först Snygg-Eva, det var ju tur, gjorde handlingen lite roligare. Så mötte jag Mimmi och Amanda.

Hannes & Lilja har varit hos Keit och fått massa kantareller och kräftor! Ha, Keit vet precis mina svagheter vad gäller mat, kebabtallrik, kräftor och kantareller... det är grejer det!

Imorgon förmiddag åker jag med barnen och Glimma till Alvesta en sväng... Hannes och Keit ska snickra här hemma.

Glimma är en riktigt mönstervalp, inte en droppe kiss inne, äter, sover, leker, busar!

Jag ska erkänna, att jag är glad att jag inte har fler kullar planerade iår, det är många ofödda kullar på gång och man märker att mängden intresserade valpköpare som ringer har minskat drastiskt. Det har fötts massvis med valpar iår, valpköpare har kunnat välja, till skillnad mot för bara något år sedan, när chansen att få köpa en valp var en tur. Men iår har många uppfödare storsatsat mer än någonsin och "pumpat" fram valpar och många har fått stora kullar... Jag tror många kommer få svårt att sälja sina valpar i höst.
Jag kommer inte ta valpar på Sunna nästa år, hon ska få vila till början på 2011, då blir det hennes sista kull.
Saga kommer jag para med Toragårdens Dalton, lite beroende på när hon löper eftersom Dalton ska få en liten son ska flytta hem till honom, så parningen måste anpassas efter hur hans husse och matte kan ta emot sin valp.
Däremot måste ju Binkis in i avel, het kandidat är den enormt flotte Toragårdens Billy-Josef... http://www.protopage.com/bosses_sida
han hade även kunnat vara en het kandidat till Aza, vi får se, man kan inte ha hur många valpkullar som helst!

Nedan en söt bild på Fixa, har även fått hälsningar från Furia "Sally" och Figaro "Figge", det går hur bra som helst för dem i sina nya familjer.

Fixa pluggar!

En fundering:

"Hunden säger människan ger mig mat och kärlek, de måste vara gudar.


Katten säger människan ger mig mat och kärlek, jag måste vara gud"

2009-08-20 ? 16:56:33

såhär vilar...

0-508cc989c2a5b99c8d52c5940d2309ad.png

Kolla varifrån!

såhär vilar en riktig gårdshund'

2009-08-20 ? 13:10:56

glimma tränar...

0-6999fadcb499e31c50f8b39079b190c0.png

Kolla varifrån!

glimma tränar på att sitta i sin bur.

2009-08-20 ? 11:22:32

20 augusti

11.16
Glimma ligger nybadad och sover som en stock jämte mig. För första gången på länge orkade jag gå vår vanliga förmiddagsrunda och Glimma hängde glatt på... mormor Sunna och hon delade på samma tuvor som de nosade på. Tosses pinnar har hon insett att man ska låta bli, för där kan man lätt få en dunk i huvudet eller kommer pinnen under magen så lyfter man.

Skolbussen dök upp i morse, Tinna var så nöjd. Hann prata med chauffören som dessutom var mkt nöjd med lösningen, ja hon sa dessutom att hon var inte alls med på kommunen förslag att "backa ut på väg 23" och hade själv reagerat och tagit upp det med sin chef.

Fyra dagar tills Tinna fyller år, högst på önskelistan är Pet shops, Hello Kitty och sådana grejer. Jag hade helst haft ett kalas som vi hade förra året, men energin räcker inte till, så iår blir det barnkalas på Leo´s lekland.
2009-08-20 ? 11:08:32

LILJA!!!!


Lilja äter frukost! Vilken härlig bild det blev!
2009-08-19 ? 22:10:24

Yeah!

Efter många telefonsamtal fick vi igenom, att skolskjutsen hämtar Tinna hemma på Häringeryd!!!!!!!!
YES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2009-08-19 ? 19:24:59

En grefes hälsning... "Max"


Mysigt att få kel!

Fast man undrar ju hur lång tid det ska ta för frukosten att serveras ;-)
2009-08-19 ? 16:02:26

underbara tinna...

0-73fb7758687baa83d90490bd8e5d0ecb.png

Kolla varifrån!

underbara tinna

2009-08-19 ? 14:41:29

Fixa

0-6a2a0faffca06191af405ba8e8bc748e.png

Kolla varifrån!


Götängens Fixa Midsommadröm... drömmer och har det mysigt med Kicki och hennes nyfödda bebis.
Tack Lena för bilden!
2009-08-19 ? 09:49:04

19/8

14.55

Besviken är ordet... på Växjö kommun.
Skolbussen kom ju inte i morse, den var försenad.. Så pratade jag med rektorn, pga att det är så få barn som ska åka hem tidigt, så får Tinna vara på fritids till kl 14 tre dagar i veckan, sedan åka hem med skolbussen, de andra dagarna åker hon hem 12.50, jättebra, tyckte jag och den tiden på fritids skulle vi inte debiteras för (vi hade nämligen fått en faktura på fritids, men hon får egentligen inte gå där när jag är föräldraledig/sjukskriven). Men efter det samtalet lär allt så bra.
Så när hon skulle åka hem, visar det sig att hon får inte skjuts hem, utan ska bli lämnad på väg 23, vid vår postlåda. Hallå, är Ni galna?  Hon är 6 år gammal! Då säger kommunen att 6 år gamla barn ska kunna gå 1,5 km till skolbussen . Okej, det är en sak, men alla Ni som sett vår infart från väg 23 kan ju intyga att den är livsfarlig, ingen BUSS kan ju stanna där! Eller hur? Jo, men då ska bussen köra in på vägen och backa ut, återigen ännu mer livsfarligt, man backar inte ut i en backe med skymd sikt, inte med min dotter i bussen iallafall!
Hade det varit så att det hade varit säker på och avstigning, med exempelvis upplyst under vintertid, så hade jag köpt att man går med sitt barn till hållplatsen, men vår infart, som är liten, ej upplyst vid 90-väg, där ställer man sig inte mitt i vintern med en 6-åring, 2-åring och ett spädbarn i vagn!


09.37
Tinna är i skolan och Lilja på dagis och det känns JÄTTEKONSTIGT! Tinna åkte inte skolbilen i morse, den var försenad och jag skjutsade henne istället, men hem ska hon åka. Lilja var ensam på dagis både igår och idag, det känns konstigt att vara hemma ensam och lämna bort sin goding, hade ju hellre haft henne hemma, samtidigt som jag måste vila, det är så tydligt, mycket vila så går levervärdena ner. Även om de är högre är normala värden, så går de ner från jättehöga till höga. Liljas dagis är kanon, de har en pojke som kommunicerar med teckenspråk och personalen tecknar samtidigt som de pratar och Lilja har redan snappat upp massor.

Igår åkte Furia "Sally" till sitt nya hem, återigen grät Lilja krokodiltårar! Försökte hålla fast Furia, gömma henne. Lilla Lilja, hon är mycket mer fäst vid valparna än vad Tinna var i den åldern! Det gör ont i modershjärtat!

Freyja kommer hem igen, hon är lite för stark för sin fodervärd, så om någon är intresserad av foderhäst så finns både hon och Nafna. Funderade på Lind, men henne lämnar vi inte på foder utan satsar på att ha henne som ridhäst till våren.

En fin bild på Fenix, tack Gabriel, det är reda med dig och borstar Fenix tänder från början!
2009-08-19 ? 08:07:48

småpojkarna är...

0-4da664ad5abc53dcfd29b0d78868c420.png

Kolla varifrån!

småpojkarna är nyfikna

2009-08-19 ? 08:03:28

tinna ska...

14ad528611cd48b7dc8b615e9ece4dbc.png

Kolla varifrån!

tinna ska till skolan och lilja dagis, stora tjejer

2009-08-19 ? 07:59:01

hästarna i...

50d9d6c4cf9c9615bc037611712afcb2.png

Kolla varifrån!

hästarna i morgondimman

2009-08-19 ? 07:57:43

första dagen...

3046cbc543c45764e40a63c8b02f7073.png

Kolla varifrån!

första dagen i skolan. Spännande att vänta på skolbilen

2009-08-18 ? 23:48:38

det ska...

7a66442fbd082a349e173fded1839d95.png

Kolla varifrån!

det ska bli kräftskiva

2009-08-17 ? 17:25:02

17 augusti

17.13
Det är skönt att få "valpnyheter" från alla håll och kanter! Hannes och barnen är ute med Glimma medan jag och de "stora hundarna" torkar golv o lagar kvällsmat. Hannes ska på hembyggdsföreningens styrelsemöte ikväll och jag ska nog se om inte Tinna kan följa med och miljöträna Glimma. Det är en roligt bit med att ha valp, miljöträna. Imorgon får hon följa med till Alvesta, fördelen där är ju att det är bara enstaka hundar ute på planen åt gången och fullt med riktigt duktiga hundmänniskor.

Lilja är inne på sin andra dagisvecka. Hon gillar det men jag tycker det känns lite vemodigt att behöva lämna henne. Hon har lärt sig dagis rutiner på nolltid, sköter sig exemplariskt, leker, sitter i samlingen, äter duktigt, tvättar händerna före och efter maten osv.

Jag tror mamma och Rolf kommer hem från Island ikväll, vi har ju haft fyra av deras hästar här. Det blir skönt för Gustav, han har fått ett envist och smärtsamt halsvirus, han har varit så dålig, så länge nu och är helt knäckt, stackarn. Kan inte äta eller prata.

Jag skulle bli väldigt glad för lite bilder på Era hundar, även om jag kanske sett dem nyligen, så har inte alla "Götängens-vänner" och bloggläsare gjort det. Kasper-bilderna är ju perfekt mall, sådana bilder ÄLSKAR jag att få!
2009-08-16 ? 21:29:51

Götängens Dixon Mirakel


11,5 månad gammal, "Olsen"
2009-08-16 ? 13:01:56

pizza

0-69dd4815d87c7712c4af2e65bbac970c.png

Kolla varifrån!

pizza

2009-08-16 ? 12:03:14

det finns...

0-3ec33b339abe4aa3e71e0233f0b9a547.png

Kolla varifrån!

det finns så många leksaker som tjejerna verkligen skulle behöva köpa.

2009-08-16 ? 12:00:22

lilja gillar...

0-79c9c10177f1b9f301b5f58f8dac272c.png

Kolla varifrån!

lilja gillar leksaker

2009-08-16 ? 11:50:48

lilja och...

0-4f0942e16f66c7db51f2bccc60047219.png

Kolla varifrån!

lilja och anne

2009-08-16 ? 09:54:07

Götängens Bonus Kasper
Kasper 26 månader
2009-08-15 ? 17:45:32

Hälsning från Fenix


Fenix och hans husse Gabriel

Fenix sover gott, 8 veckor gammal

och för att minnas... så här gott sov han nos mot nos med sin mamma Aza, midsommardagen-09
2009-08-15 ? 11:24:08

tinna och...

0-49ffdae3c14422e1ff295df390563341.png

Kolla varifrån!

tinna och glimma

2009-08-15 ? 11:17:37

mycket mys...

1cb547c97e6eda971564e0de57c4318b.png

Kolla varifrån!

mycket mys med glimma

2009-08-15 ? 09:28:29

15 augusti

09.24
Härligt, alla valpar som hittills flyttat har det bra! Gillar sms (och mms) med  nyheter om hur "mina" små godingar har det.
Om en stund hämtas "Ebbe och Gaby" som ska samåka och lite senare idag Frigg.

Enligt Tinna så har hon och Anne kommi överens om att leka.. men jag får nog undersöka detta ;-)

En plats kvar till MH, anmälda är:

Samtliga Götängens:
Bianca Bratz
Cärla Midsommarflicka
Cindra Midsommarlycka
Dixon Mirakel
Dante Leon
2009-08-14 ? 21:54:47

14 augusti

21.43
Aza har åkt hem, Sunna är tillbaka...  Lilja letar och letar efter Aza och ropar "Aja", står på trappan och ropar om och om igen, de blev riktiga vänner. Sunna å andra sidan visar ganska tydligt att bli "bortlämnad", komma hem och möta ett gäng "odrägliga småglin" som hoppar som små studsbollar, är allt annat än okej.
Först ut att åka i morse var Fenix, allt har gått bra!
Sedan åkte Fixa, har fått både mms och sms att det går hur bra som helst. Tinna tyckte det var "grymt coolt" att Fixa "ska bo på Astrid Lindgrens värld, hos Pippi och Emil". Ännu coolare att Fixas matte träffat Kling och Klang idag... däremot var ju Fixas husse lite busig, frågan är om det kan vara så han var Karlsson på taket, som klätt ut sig, men frågan var hur han isåfall gömt propellern?
Lilja var aningen tveksam, först försvann Fenix, så Fixa... när Flizans nya familj kom hade hon förstått vad det gick ut på... hon försökte gömma Flizan, ville vare sig släppa henne ifrån sig eller visa upp henne. När Flizan åkt var det krokodiltårar hos både Tinna och Lilja.
Men så skulle ju Glimma med syskon komma till Häringeryd ikväll. Turligt nog så eftersom de har bott hos mormor, har de fått besöka henne ibland, längta, förbereda, fundera... lite som det ska vara. Så vi hämtade Glimma och maken till kavat liten dam! Vårt hem är ju nytt för henne och att Saga är mamma är det ingen tvekan om, för här fanns inte ordet tvekan i hennes ordlistan, hur tuff som helst undersökte hon hela huset. Men nu sover hon med sina syskon och kusiner.
2009-08-14 ? 20:12:07

glimma och...

58fca200a20214556e7bca97f8c15575.png

Kolla varifrån!

glimma och lilja

2009-08-14 ? 19:42:08

fixa i...

3f97838272ada36720b9b7d4fcc07e01.png

Kolla varifrån!

fixa i sitt nya hem

2009-08-13 ? 22:31:58

13 augusti

22.08
Det fick bli hundgårdsbilder på valparna, regnet har verkligen öst ner. Enkelt var det inte, med stor mage i vägen och busigaste valpar, men några sötisbilder fick jag till.

Vad gäller utmaningen så med tanken på hur enormt många timmars träning det ligger bakom att klara bara ett anlagstest i viltspår, så tycker jag inte att poängen är för höga, att ta sig upp på utställningslistorna/agility är ju minst lika svårt med tanke på konkurrensen... Å andra sidan vet jag inte vem som klagade eftersom kommenterna från skribenten i fråga alltid är anonyma, ser man på ip-numret.
Jag tror det blir jättebra och är dessutom jättestolt över Kaspers framgång, jag följer hans blogg och imponeras av hans mattes och husses möda, det är inte några timmar de lägger i spårskogen! Dessutom verkar det som att Kasper över lag alltid har en jämn hög nivå på sin spårförmåga? Har jag rätt Eva? Men det tror jag med tanke på det jag sett av hans syskon, Binkis och Bond.

Snart är det dags för MH, Cärla, "Olsen" Dixon Mirakel och "Binkis" Bianca Bratz, är anmälda... så håller jag tummarna för att det kommer till iallafall två Götängenshundar till.
13 september är dagen, det finns tre platser kvar.

2009-08-13 ? 20:22:47

Aza´s valpar

Några bilder på F-kullen

2009-08-13 ? 15:38:22

lilja

23e804069932635222e0e70a17ce1f1b.png

Kolla varifrån!

lilja

2009-08-13 ? 15:28:12

:-)

Poängställning i Årets Viltspårhund 2009

1. Götängens Bonus Kasper S50550/2007 Eva Heljesten, Vallentuna 18p

2. Kabokas Amigo Cooper S10126/2008 Monica Rosengren, Västerås 8p

Ovan är kopierat från gardshund.com, Götängens Bonus Kasper leder alltså den nationella poängräkningen för årets viltspårhund... han leder även kennelns utmaning. Frågan är om jag inte måste göra ett poängtillägg, om man placerar sig topp tre på någon av poänglistorna som vi har i Sverige, både gårdshundsklubbens, SKK och SBK.

Heja Kasper och Eva http://skogsstjrna.blogspot.com

17.30
Nu så har jag lagt till i utmaningen, har dessutom lagt till poäng för HD-röntgen...
Räknar med att tikarna som får valpar förlorar minst 4 månader av året, så 20 poäng, godkänns det?

Sedan är min mobil tom vad gäller mobilnummer, näst inpå att det hade gett en poäng att messa över sitt mobilnummer, hehehe!

Om regnet kan sluta ÖSA ner, ska jag ut och fotografera valparna, bilderna blir ju mycket finare om man tar det utomhus.

2009-08-12 ? 18:18:34

12 augusti

18.17
Ja, klart jag ska fota valparna innan de åker, först ut är Fenix på fredag morgon.

Jag har äntligen en ny mobil, men ALLA MINA NUMMER ÄR BORTA! Så snälla, skicka ett sms med ert nummer och skriv vem det är ifrån!
070-8204006... samma nummer som innan
2009-08-11 ? 14:15:41

Besiktning

Alla valpar är veterinärbesiktigade, vaccinerade och chipsmärkta, nu väntar de bara på sina nya familjer :-)
2009-08-10 ? 10:44:08

10 augusti

massa bra artiklar på Christels hemsida, bla http://cs-hundcenter.se/forgiftningar1.htm

2009-08-09 ? 21:50:41

9 augusti

21.20
Även bloggen har haft lite helgledigt!
Vad härligt vi haft det!
I fredags eftermiddag lämnade jag Tinna till Thilde (grannflickan) och gav information om hur hundar och valpar skulle skötas eftersom Thildes mamma, Linda, lovat passa dem.
Lilja åkte till mormor och Rolf, sova borta första gången! Hon vinkade glatt när jag åkte!
Så checkade Hannes och jag in på finaste första klass hotell, Cardinal. I vårt rumspaket ingick kvällsbuffé, så vi började kvällen med att äta gott för att sedan ta en tur på stan. Det var ju varmt, skönt och Karl-Oskar var i stan... eller vart han nu var, iallafall var det fest i hela stan, med allt från EMD, BWO till diverse präster som minglade runt och tog hand om fulla 12-åringar som verkade bortglömda av sina föräldrar.
Vi försökte på alla sätt få sittplats på någon uteservering, men det var fullt överallt. Så vi gled runt, jag "vilade höfter och mage" på diverse parkbänkar och bara njöt av sensommarkvällen och musiken.

Så vid midnatt när vi var tillbaka på hotellet skålade vi i champange... dricka champange blir inte ännu på länge, men iallafall lite festligt.
På morgonen njöt vi av frukosten, som smakande precis som man förväntar sig av hotellfrukost, vi satt säkert en dryyyg timme, småpratade, tittade ut över stan och hade det lugnt.

Så tog vi en promenad, kikade i några butiker, köpte några småsaker och stoooorfyndade två hundburar. Vi hade sett i Tex & Terrys skyltfönster kvällen innan en perfekt bilbur till volvon, till Glimma, JA NI VET HANNES EGNA HUND ;-)... den var nedsatt i pris (Karl-Oskarpris, passar snåla smålänningar)... så hade de en bur till som jag var lite sugen på, "bra att ha"-bilbur eller utställningsbur... ja eller inomhus med.. så jag bjöd henne halva priset  för båda av ordinarie och fick dem  :-)
Perfekt!
Men de har fått in en himla snygg och bra bilbursmodell som jag är liiiite sugen på, nu får jag ju min till Chevan när som, så jag ska inte köpa den, men jag hade bra gärna velat.

Så hämtade vil Lilja som var hos Jotham och Emelie. Rolf började jobba vid 9 och mamma hade krimjouren och börjat 07.10. Lilja hade inte varit ledsen en enda gång.

Tinna hade åkt ut till ön.... Ekö... med Thilde och co.

Så vi åkte hem, la Lilja och fick massor gjort hemma, målade, rensade ogräs mm.

Så vid 17-tiden packade vi på nytt för att åka ut till Ekö, så längst ut på Hissö blev vi hämtade med båt av Johan och åkte ut till ön, se bilder i Hannes blogg. Där var redan familjen Vallstugan, familjen lilla Vallstugen, Johan, Bobo, Irene och Bobo´s bror. Vi hade så mysigt, barnen badade, kräftburarna låg i vatten, gösen fiskades, solen sken, vi plockade blåbär, umgicks och barnen njööööt. Vi grillade karré och val!
Så ringde Keit... han stod på vår trapp med två stora glassburkar kantareller, förvällda och färdiga att äta och en bruk hemkokta kräftor.
Vid midnatt åkte vi hem igen och trötta, glada barn. Barnen la sig och vi njöt av Keits goda kräftor... under månen.

Idag sov vi tjejer i familjen till 10, pappa Hannes var uppe tidigt och rastade hundarna i morgondaggen. Aza som numera alltid går lös tycker det är fina grejer att nosa av morgondaggen...

En sväng på stan hann vi med idag, har köpt massa kläder till barnen på Åhlens, tveklöst min nya favoritaffär vad gäller barnkläder! Härliga färger, ekologisk bomull och jättesnygga plagg. Sedan har de både Pippi och Tummen-kläder som är så gulliga till små bebisar... Till hela vår omgivningings förtret... så vet vi ju om bebisen är en kille eller tjej... men bara jag och Hannes, hehe, gissa om farmor Helga är nyfiken! Men vi köpte inga bebiskläder, rosa eller blå.... vi har ju kvar alla neutrala sedan Tinna föddes i strl 50, vita ;-)

Vi var även förbi K-rauta, de hade halva priser på gungställning, så vi tyckte att våra barn varit utan gungor hemma länge nog. Sedan kom vi överens om att slänga den gamla sandlådan, gräva ut en fyrkant i gräsmattan och lägga väv och fylla upp med sand. Mullvaden Aza hjälper säkert till att gräva, eftersom hon är mer svart än vit... maken till hund att gräva efter sork har jag aldrig träffat!

Hemma med full bil så skruvade Hannes ihop gungställningen och jag tog tillfälle att städa lite, torka lister, dörrrar mm.

Stackars Charlotte ringde... hon trodde jag låg på BB eftersom jag inte svarat på hennes sms... Jag undrar hur många sms, missade samtal, mobilsvar mm jag kommer ha när jag startar nya mobilen!
Jag lovar, när det blir dags att åka in till förlossningen på riktigt, ska jag be Hannes blogga det ;-)

Till kvällsmat grillade vi fläskfilé, la på macka med kantarellröra.... mumsigt!

Så har Rolf varit här och kvällsfikat, Budapesttårta!

Bilder från Ekö

Lägret, med mat och utrustning för en veckas kräftfiske


Kaffe, fika och blöta hundar såklart.

Kan det bli skönare?

Thilde och Tinna badar med flytväst

Lilja "råkade" blöta ner sig...

Jo, just det... vi har ju varit på jakt efter skolväska till Tinna, inget enkelt! Så om någon ser en Hello Kitty, skolväska som man har på axeln, stor nog även för gympakläder, hojta till i vilken butik Ni sett den!!!!!!
2009-08-09 ? 16:01:58

Hannes bloggar

http://arcdow116.blogspot.com
2009-08-06 ? 15:05:15

6 augusti

14.01
Ah vilken dag, jag och barnen sov till 10! Jag som dessutom senaste tiden sovit dåligt, sov som en stock hela natten!

Så åt vi frukost, mysigt att ha Tinna hemma, fast hon är fortfarande trött efter resan och vill mest kolla på tv och ta det lugnt.

Till lunch gav jag barnen först makaroner och köttfärssås.. tänk vad barn gillar det! Så när Lilja somnat gjorde jag en pizza, satte mig i solen med tidningen och njöt!
Vid 16 kommer Connie och med med sig fika, lyxig dag!

Imorgon blir det trevligt, hundvakter, barnvakter lösta... så ett halvt dygn får Hannes och jag för oss själva!
Tänk idag för fem år sedan, jag var sååååå dålig efter det extremt lyckade möhippan som min mamma hade ordnat med... Få gånger har jag blivit så överraskad som då! Tinna var liten, knappt ett år och dagen till ära hade min svärfar Jón bjudit alla svenska gäster (vi gifte oss på Island) på bussresa runt södra Island, Gullfoss, Geysir, Thingvellir mm...  Hannes hade fullt upp att ordna med detaljerna kring bröllopet.... så han var inte med.

Sunna väntar barnbarnsbarn! Sunnas barnbarn, Aza´s son, den jätteflotte Gartnervejens Frey af Aza har parat sin första tik i Danmark! Spännande!

OBS jag har fortfarande ingen mobil, den är såååå sönderbruten av Lilja!
2009-08-05 ? 09:36:01

5 augusti

OBS!
Min mobil är sönder, jag nås därför endast på hemtelefonen!!!!

09.26
Ordningen är återställd! Hannes och Tinna är HEMMA! Skönt!
Lilja var dock inte säker när hon vaknade i morse men är sååå glad... Ja, jag är ju också glad... även fast jag inte dansar och klappar händerna av glädje som Lilja! Det var ju också lite lyxigt att vakna i morse och hundarna var rastade och valparna fått mat... Hannes tillbaka på jobbet.
Det märks att valparna börjar bli redo att flytta! De är sugna på nya äventyr. Igår  hittade jag ett gammalt plaströr, ca 50 cm i diameter... lite underhållning för valparna tänkte jag.. att de skulle krypa in och ut... Ganska säker på att Fenix skulle vara först i röret... vilket han var, alltid mest nyfiken. Men till min förvåning var det inte roligast att krypa in och ut genom röret, utan att stå på baktassarna och rulla röret med framtassarna som små cirkushundar.

Hm, det var klarblå himmel i morse, hmmm, ja tur att det är varmt iallafall!

På fredag har vi bröllopsdag, 5 år... om jag bara kan lösa barnvakt och valpvakt över natten så vore det toppen om man kunde åka iväg iallafall över natten och hitta på något roligt... men som sagt... 8 hundar (visserligen bara 6 små som endast ska ha kvällsmat och frukost medan vi är borta) och 2 vuxna hundar... och 2 barn... får se om jag lyckas!

2009-08-04 ? 19:47:13

4 augusti

Tinna och Hannes är hemma igen!
2009-08-04 ? 10:17:31

magen

1d2d8037a0ab4390e1a194d98282990a.png

Kolla varifrån!

Connie, snart spricker jag!

2009-08-04 ? 09:22:31

Valparnas regnr

Om någon av ej fått lösen och användarnamn till "råd till dig som snart får hem din valp" som finns på hemsidan, skicka mail så skickar jag lösen. // Ninni

är valparnas regnr, nu kan alla blivande valpägare ordna med sina valpars försäkring INNAN leverans.

S47996/2009 Götängens Figaro Midsommarprins   H dansk-svensk gårdshund
S47997/2009 Götängens Fenix Midsommarkavaljer   H dansk-svensk gårdshund
S47998/2009 Götängens Furia Midsommarhjärta   T dansk-svensk gårdshund
S47999/2009 Götängens Frigg Midsommarsol   T dansk-svensk gårdshund
S48000/2009 Götängens Flizan Midsommarblomma   T dansk-svensk gårdshund
S48001/2009 Götängens Fixa Midsommardröm   T dansk-svensk gårdshund


S47993/2009 Götängens Grefe Ebbe   H dansk-svensk gårdshund
S47994/2009 Götängens Go Gaby   T dansk-svensk gårdshund
S47995/2009 Götängens Go Glimma   T dansk-svensk
2009-08-03 ? 20:19:35

Lilja

7a64cdaa98321219ecf26bd25eba7bc0.png

Kolla varifrån!

Lilja har klätt på sig jacka och skor, tagit apa och sagt hej då. Hon ska gå till mormor. bustjej!

2009-08-03 ? 18:49:33

3 augusti

18.41
Oj, vilken dag, uppe tidigt i morse och tog hand om hundarna medan Lilja sov. Så lämnade jag Lilja till mormor och Rolf och åkte till lasarettet för fastande provtagning och undersökning. Jag avskyr vara fastand, på något sätt är smärtgränsen lägre och det sitter i så länge... Åkte till Marklanda, Lilja var överlycklig, hon och Rolf åt glass, chokladsås och jordgubbssylt. Numera kryper Lilja mer än gärna upp i "Olfs" famn. Så åkte vi hem, åt frukost, slappade en stund, Lilja ramlade slog sig, ledsen så klart.
Vid 11 kom Jennie och Marie (är så tacksam över deras hjälp), mockade lösdriften, la in ny torv, tog i alla hästar, skötte om eksemen och inväntade chipsmärkaren som kom vid 11.30... så nu är alla fölen chippade, Unnur, Unndís, Úlfdís och Una Brá.
Så åt Lilja och jag snabb lunch och åkte till Marklanda och tog emot Lisbeth och Bosse som kikade på sin lilla valp.

I eftermiddag har vi sovit, jag och Lilja, så har vi ätit gott, grillade kyckling och majs, potatisgratäng och sallad.
Nu ska vi ta en dusch och kolla på Lotta på Liseberg!

Lilja vill till "momo äta nam nam"
2009-08-02 ? 16:37:01

HD-resultat

GÖTÄNGENS CINDRA MIDSOMMARLYCKA ÄR RÖNTGAD MED HD B!

JIPPI!Ni som ska anmäla till MH 13/9, glöm inte att det börjar bli hög tid att göra det www.ogalvesta.se
2009-08-02 ? 16:07:51

2 augusti

16.01
Igår kväll kom den extrema klådan som jag väntat på.. som man får av graviditets-hepatos.... den som gör att man inte kan sova, tänka... vara vanlig människa känns det som. Trots maxdos tavegyl så lindrar det inte...

Idag kom Toragårdens Dalton på besök, en underbar hane, han hade stora framgångar igår och blev femte bäste hane och 1:a med CK igår i Tollarp i en klass av 37 st vuxna hanar. Man kan ju kalla Tollarpsdagarna "gårdshund-sm", en hel helg med gårdshundar från när och fjärran.

Lilja sover... jag funderar på något sätt att kurera mig, göra något mysigt av kvällen, kanske byta ut pulvermos mot grillad kyckling (färdiggrillad från Maxi).
Morfar skulle fyllt år idag, mamma har satt blommor, men Lilja och jag kanske åker förbi graven om vi ändå ska till Maxi.


Rosa undrade.... vad är hepatos?

Jo....

Graviditetsklåda

Hepatos

Graviditetsklåda, hepatos, graviditets-hepatos, kolestas - tillståndet har många namn. Internationellt benämns det ICP - Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy.

Stäng popup

Vid graviditet finns det en speciell typ av generell klåda som är ett specifikt graviditetssyndrom, som vi kallar för graviditetsklåda eller hepatos. Bortsett från stressen på grund av klådan finns det inga risker för mamman men det finns en viss risk för förtidig förlossning och syrgasbrist hos barnet under förlossningen. I dag är riskerna små eftersom det finns behandling att ge.

Klåda kan dessutom bero på allergi, olika hudsjukdomar, eller på leverpåverkan såsom vid infektion (hepatit) eller gallsten.


Vem får graviditetsklåda?

Ungefär 1-1,5 % av alla gravida får denna speciella form av klåda. Av dessa insjuknar de flesta (65%) i sista tredjedelen (trimestern) av graviditeten. Cirka 10% får tillståndet redan i första trimestern.

Om du haft hepatos under en graviditet är det 50% risk att du får det under en kommande graviditet. Man har funnit en ärftlig benägenhet att få hepatos.

Upp


Hur ter sig klådan?

Klådan finns ofta både på buken, armar och ben - typiskt är klåda i handflator och på fotsulor.

Klådan kan vara mycket plågsam, den är djup, stickande och brännande och har en tendens att vara värst på nätterna. Den är inte förenad med utslag men du kan få rivmärken efter allt kliande.

Klådan kan förbättras något under de tre sista veckorna före beräknad förlossning - och den försvinner omedelbart efter förlossningen!

Upp


Vad beror klådan på?

Det är de förhöjda graviditetshormonerna som orsakar en påverkan av levern. Det förklarar också att mammor som väntar tvillingar får graviditetsklåda 5 gånger så ofta som de som bara har ett barn i magen. Graviditetshormonerna bryts ner i levern till gallsyror och på grund av ärftliga faktorer transporteras dessa inte bort på normalt sätt. Mängden av gallsyror i blodet ökar och dessa lagras i underhuden och ger upphov till klåda. Symtomen försvinner omedelbart vid förlossningen när graviditetshormonerna sjunker.

Upp


Vad kan jag själv göra?

Den ständiga, envisa klådan kan trötta ut dig och ge dig psykisk påverkan. För stunden är det ingen tröst att den kan förbättras mot slutet av graviditeten och att den helt försvinner efter förlossningen. Du måste be din familj ha förståelse för ditt tillstånd och du måste be barnmorskan om råd och klådstillande tabletter via sin doktor.

I viss mån kan kylande hudsalvor lindra liksom svala kläder och svala omslag. Antihistaminpreparat som kan användas vid andra typer av klåda har tyvärr ibland dålig effekt - men man måste försöka.

Upp


Vad gör man på mödravården?

Utbredningen av klådan och avsaknaden av utslag är typisk för graviditetsklåda men man måste ändå utesluta andra anledningar som allergi, leversjukdom eller hudsjukdom innan man ställer diagnosen.

Barnmorskan kan stödja dig i din besvärliga situation, ge dig råd och om så behövs klådstillande medel.

Man följer också tillståndets svårighetsgrad genom att ta prov för att bedöma dina levervärden och man tar prov på halten av gallsyror i ditt blod. Det är det senare, plus eventuell förekomst av förhöjt bilirubin i blodet som är de prov som kan ge en uppfattning av allvarlighetsgraden och om det finns några risker för ditt barn.

Upp


Finns det några risker för mig eller barnet?

Det finns en viss risk att du drabbas av tillfälliga psykiska problem på grund av den envisa klådan men det finns inga risker för kvarstående problem. Inte heller finns det någon risk för kroppsliga sjukdomar.

Förtidig förlossning kan bli ett problem för ditt barn om det sker tidigt i graviditeten, före 33 fullgångna graviditetsveckor. Det finns en ökad risk för syrebrist under förlossningen - en risk som i sin tur ökar behovet av att förlösa med kejsarsnitt.

Upp


Vad är det som händer?

Graviditetshormonerna bryts ner i levern till gallsyror och på grund av ärftliga faktorer transporteras dessa inte bort på normalt sätt.

Det gör att gallsyror anhopas i cellerna i levergångarna, gallsyror utsöndras i ökad mängd till blodet och transporteras tillbaka till levern. Det blir en ond cirkel. Gallsyrorna ökar stasen och bryter ner levercellerna - levervärdena i blodet ökar.

Från 24 graviditetesveckor har fostret en egenproduktion av gallsyror som avlägsnas via en aktiv process i moderkakan. När gallsyrorna i mammans kretslopp stiger minskar moderkakans förmåga att befria fostret från gallsyror och nivån i fostrets kretslopp kan bli högre än i mammans. Gallsyrorna påverkar navelsträngen och kan ge upphov till kärlskador som i sin tur kan ge upphov till syrebrist hos fostret.

Upp


Handläggning

Klådans intensitet talar inte om hur allvarlig leverpåverkan är. Därför följer man på mödravården eller via förlossningen nivån av gallsyror och bilirubin i ditt blod. Om dessa prover visar ökande leverpåverkan kan det hända att man vill sätta igång din förlossning 2 eller till och med 4 veckor före det att du är beräknad.

Om tillståndet försämras före graviditetsvecka 35 kan det hända att man behandlar dig med specifik medicin i tablettform (Ursofalk). Denna minskar leverpåverkan men det är dessvärre inte säkert att klådan förbättras.

2009-08-01 ? 10:04:54

1 augusti

09.57
Då var juli månad över... och jag är i vecka 29, ja det går inte bakåt som tur är. Snart måste vi börja fundera på namn! Fast frågan är om vi ska blanda in Hannes i det hela... minns Ni när Lilja skulle döpas, han kunde ju aldrig bestämma sig... till slut blev det ju dagarna innan dopet och så ändrade vi (han) oss samma dag, Lilja Elly blev Lilja Alice.

Rolf och mamma ringde tidigt i morse, jag sov fortfarande "huuuuuuuuuuur måååååååååår du"?... eh bra tror jag...
fast Lilja och jag saknar Sunna! Hon var ju hemma några dagar och hon är saknad... jag var lite regel-lös, så hon fick sova i dubbelsängen... där sover ju Lilja också nu när Hannes inte är hemma... det finns tillfällen när jag uppskattar hund i sängen och detta var ett sådant. Dessutom är hon sååååå fin efter valpningen, riktiga rumpmuskler och jättefin i pälsen.

Lilja matar Aza med riskex, Aza är inte missnöjd, men det är kanske dags att säga stopp ;-)